Днес, 1 май 2024 г., се навършват 20 години от присъединяването

...
Днес, 1 май 2024 г., се навършват 20 години от присъединяването
Коментари Харесай

Страните от Централна и Източна Европа настигат икономически Германия

Днес, 1 май 2024 година, се навършват 20 години от присъединението към Европейския съюз на десет страни. Осем от тях са от района на Централна и Източна Европа – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Другите две са Кипър и Малта.  Техният образец бе последван от България и Румъния през 2007 година и Хърватия през 2013 година. В осемте страни от Централна и Източна Европа, включили се към съюза през 2004 година, приходите на човек от популацията са нарастнали бързо, сочи най-новото изследване на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). То е отдадено на икономическото развиване на страните, включили се към Европейски Съюз преди две десетилетия.

Средният БВП (БВП) на човек от популацията (по пазарни обменни курсове) се е нараснал значително в осемте страни. През 1995 година той е представлявал едвам 14 % от Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Германия, през 2003 година се е равнявал на 26 %, а през 2023 година е достигнал 50 %.

Това значи, че икономическата продукция на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения се е доближила с 24 процентни пункта до тази на Германия, откогато осемте страни са в Евросъюза, показва Европейска банка за възстановяване и развитие.

Съществена част от този стопански растеж, а точно 14 процентни пункта, може да бъде обсъждана като " бонус, получен с помощта на присъединението към Европейски Съюз ". Той произтича от бързия напредък на износа на тези страни по отношение на брутния им вътрешен артикул, на фона на по-дълбоката им интеграция в европейските и международните вериги за доставки, се показва в разбора.

" Бонусът за присъединението към Европейски Съюз " ускори конвергенцията на приходите

Средният Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в изброените осем членки на Евросъюза, възлизащ на 14 % от Брутният вътрешен продукт на човек от популацията на Германия през 1995 година съответствува със междинното съответствие, следено през днешния ден в прилежащи на Европейски Съюз страни, измежду които са Молдова, Турция и Украйна, показват специалистите на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Към 2023 година равнищата на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията варират доста измежду страните, включили се към Европейски Съюз след 1 май 2004 година, включително Хърватия, Румъния и България.

Съотнесен към немския БВП на човек от популацията, този на България се е равнявал на 28 % към 2023 година, до момента в който на Естония и Словения - на сред 58 и 59 %.

Хората в България и Румъния са утроили своите приходи на човек от популацията, съпоставени с приходите в Германия.

Силно показване на износа

Сред единадесетте страни в Европейския съюз от района на Централна и Източна Европа, междинното съответствие на износа към Брутният вътрешен продукт се е нараснало от 39 % през 1995 година на 44 % през 2003 година и до 69 % през 2023 година

Най-голямото релативно нарастване през интервала 2004 - 2023 година е записала Полша. В тази страни съотношението експорт към Брутният вътрешен продукт нараства от 34 на 57 %.

През 2023 година съотношението експорт към Брутният вътрешен продукт е варирало измежду единадесетте страни от ЦИЕ - от 40 % в Румъния до 92 % в Словакия.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР